USOS DE L'AIGUA. EXPLOTACIÓ I SOBREEXPLOTACIÓ DELS RECURSOS HÍDRICS

PRINCIPALS USOS ALS QUE ES DESTINA L’AIGUA
Consum domèstic. Comprèn el consum d’aigua en la nostra alimentació, en la neteja de les nostres llars, en el rentat de la roba, la higiene, etc.
Consum públic. En la neteja del carrers de ciutats i pobles, en les fonts públiques, ornamentació, reg de parcs i jardins, altres usos d’interès comunitari, etc.
Ús en agricultura i ramaderia. En agricultura, pel reg dels camps. En el bestiar, com a part de l’alimentació dels animals i en la neteja dels estables i d’altres instal·lacions dedicades a la cria de bestiar.
L’aigua en l’industria. En les fàbriques, en el procés de fabricació de productes, en els tallers, en la construcció...

L’aigua, font d’energia. Aprofitem l’aigua per a produir energia elèctrica (en centrals hidroelèctriques situades als embasaments d’aigua).
En alguns llocs s’aprofita la força del corrent de l’aigua dels rius per a moure màquines (turbines,...)
L’aigua, via de comunicació. Des de fa molts anys, l’home va aprendre a construir embarcacions que li van permetre navegar per les aigües de mars, rius i llacs. En el nostre temps, utilitzem enormes vaixells per a transportar les càrregues mes pesants que no poden ser transportades per altres medis.
Esport, oci i aigua. En els rius, en el mar, en les piscines i llacs, en la muntanya... practiquem un gran número d’esports: vela, submarinisme, windsurf, natació, esquí aquàtic, waterpolo, piragüisme, ràfting, esquí, patinatge sobre gel, jockey,...
A sobra passem part del nostre temps lliure disfrutant de aigua en les piscines, en la platja, en els parcs aquàtics,... o ,simplement, contemplant i sentint la bellesa de l’aigua en els rius, cascades, ones del mar, muntanyes nevades,...

PRINCIPALS USOS D’AIGUA A NIVELL DOMÈSTIC
Utilitzem cantitats enormes d'aigua cada dia, ja que l'aigua respon a molts propósits diferents. Utilitzem l'aigua per beure, per a rentar els plats, per a pendre una dutxa, per a tirar de la cadena en el bany, per cuinar i per molts altres propòsits. Però l'aigua s'utilitza no solament per als propòsits, els éssers també utilitzen l'aigua en les industries i en l'agricultura. En l'agricultura l'aigua s'utilitza principalment per a mantenir collitas, però en les indústries repon a d'altres finalitats. Pot servir com un ingredient d'un producte que produim, pot també ser una part de tot un procès de producció, pel transprt i per condicionar matèries primes, per a bullir o cuinar, per a netejar amb un ....chorro.... d'aigua a presió, com agent de neteja i pel transport de productes per vaixell.
·Quanta aigua utilitza una persona cada dia?
Els americans utilitzen una mitja de 168 litres per persona al dia.
Pels holandessos el nombre esta prop de 135 litres.



SOCREEXPLOTACIÓ I ALTERACIÓ DEL FLUX DEL AIGUA
L’aigua la podem anomenar de dues maneres diferents: · L'aigua superficial
· L’aigua subterrània
La sobreexplotació¨de l’aigua sol estar causada perquè:
· El consum de l’aigua al món s’ha multiplicat en els últims cinquanta anys.
· El 80% de l’aigua es necessita per les activitats agrícoles.
· El consum humà només representa un petit percentatge, però requereix que l’aigua sigui potable.

Gràcies al desenvolupament tecnològic hem pogut disposar d’aigua per diversos usos. Però si es fan obres hidràuliques, es té que tenir en comte l’impacta ambiental que causarà en el medi ambient.

Impacte sobre l’aigua superficial: els rius
·Amb la necessitat d’obtenir aigua de llocs on és escassa, es fan desviaments dels cursos naturals de rius utilitzant canals.
·Però si un riu no porta prou cabal a la desembocadura, perjudica greument a la costa perquè no hi arriben tots els materials i els nutrients afectant a la fauna i la flora marines.

Impacte sobre l’aigua subterrània: els aqüífers
· És l’extracció desmesurada de quantitat d’aigua de la que els aqüífers poden renovar, facilita la penetració de l’aigua marina al subsòl. A les terres interiors, la sobreexplotació dels aqüífers causa la desertització.

CONTAMINACIÓ DELS RECURSOS HÍDRICS
-Contaminació de l’aigua dolça
· L’aigua està contaminada o no és potable quan conté una quantitat de residus tòxics suficients per posar en perill l’organisme humà poguent-li causant infermetats perilloses. Al món moren fins a 25000 persones per les deficients condicions higièniques de l’aigua.

· La contaminació de l’aigua pot tenir orígens diversos:
- HUMÀ: aigües procedents d’activitats com la higiene personal, la neteja de la llar, etc.
- AGRÍCOLA I RAMADER: aigües contaminades pels adobs i per les deposicions dels animals de les granges.
- INDUSTRIAL: aigües alterades per residus d’origen divers, com per exemple els residus metàl·lics pesants ( mercuri, cianur, etc.).

·Contaminació de l’aigua del mar
-La contaminació de l’aigua dels mars és igualment perillosa i les seves conseqüències ecològiques poden ser greus.
- Ara, es produeix l’abocament incontrolat de residus urbans a les aigües marines, que s’estan convertint en un gran abocador.
-Per això, s’estan construint plantes depuradores, que eliminen els elements contaminants de les aigües que s’aboquen al mar.
*El mar Mediterrani, com qualsevol mar tancat, és un dels que té un alt nivell de contaminació. Les principals causes són: · L a navegació comercial
· La contaminació urbana, industrial i agrària
· Els efectes del turisme, que és molt intens a l’estiu.



-CARTELL-

1 comentario:

Cris Pérez dijo...

Sabeu què és una mota?

Estic buscant info i no la trobo.

Gràcies per la vostra ajuda!


Cris